Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ & ΛΥΚΕΙΩΝ Α.Σ.Ι.Σ. 2015



Η χορευτική ομάδα Παραδοσιακών Ελληνικών Χορών γυμνασίου & λυκείου, ξεκίνησε την προετοιμασία της για το Φεστιβάλ Α.Σ.Ι.Σ. 2015.


Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο του Pierce College, στην Αγία Παρασκευή το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015.

Η περιοχή που εκπροσωπούμε φέτος είναι τα Κύθηρα και οι χοροί είναι οι:

Τσιριγώτικος

Μεσαρίτικος

Άη Γιώργης

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ 2015 Α.Σ.Ι.Σ. Δημοτικά Σχολεία



Πραγματοποιήθηκε η 1η αγωνιστική των αγώνων καλαθοσφαίρισης μαθητριών δημοτικών σχολείων μελών Α.Σ.Ι.Σ.

Τα παιδιά και οι γονείς από τα Ιδιωτικά Σχολεία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, των Νέων Εκπ. Γ. Μαλλιάρα, των Εκπ. Δούκα, της Σχολής Μωραίτη, του Ε.Ε.Ι. Κολλεγίου Αθηνών, των Εκπ. Γείτονα απόλαυσαν όμορφες αγωνιστικές στιγμές μπάσκετ.



Την διοργάνωση των αγώνων έχει ο Εκπ. Οργ. "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" σε συνεργασία με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας.

Τα κορίτσια που έπαιξαν μπάσκετ αλλά και οι συνοδοί προπονητές παρουσίασαν υγειές αθλητικό πνεύμα και σεβασμό στην αθλητική προσπάθεια.

 Από την θέση του συντονιστή του τομέα αθλητισμού του Εκπ. Οργ. "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" οφείλω να ευχαριστήσω όλους τους για την εικόνα που παρουσίασαν.

Επίσης, να ευχαριστήσω τους εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής του Εκπ. Οργ. "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", την διεύθυνση του σχολείου και την Ε.Σ.ΚΑ.Ν.Α. για την συμβολή τους στην άρτια προετοιμασία και διεξαγωγή των αγώνων.

     Tσουμπρής Ιωάννης

   Συντονιστής Τομέα Αθλητισμού

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"Η άμυνα στο μπάσκετ"

Έχετε ακούσει το παλιό ρητό που λέει: 

«Η Επίθεση κερδίζει παιχνίδια… η Άμυνα κερδίζει Πρωταθλήματα»;

 Η αλήθεια είναι πως αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα μπάσκετ στην ιστορία, είτε σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων, θα δείτε ότι όλες αυτές οι ομάδες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Δυνατή Άμυνα!

Ακόμα και οι καλύτερες επιθετικά ομάδες μπορεί να έχουν κακές βραδιές, αλλά είναι πολύ σπάνιο να δείτε σπουδαίες αμυντικές ομάδες να έχουν κακές βραδιές.

 Σε γενικές γραμμές η άμυνα μπορεί να παιχθεί σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο, ενώ η επίθεση «έρχεται» και «φεύγει» σε επιλεγμένες βραδιές.

 Η Άμυνα στο μπάσκετ μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Την Ατομική Άμυνα και την Ομαδική Άμυνα.

--- ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ---

 Όλα αρχίζουν με την ατομική άμυνα. Το πρώτο βήμα για κάθε παίκτη είναι να νοιώθει τις παρακάτω αμυντικές αξίες:

1. Επιθυμία & Περηφάνια: Οι ικανότητες και η βασική τεχνική δεν έχουν καμία απολύτως αξία, αν ο παίκτης δεν έχει τεράστια αποθέματα επιθυμίας να παίξει άμυνα τον επιτιθέμενο παίκτη και τεράστια αποθέματα περηφάνιας για να τα καταφέρει. Ένας καλός αμυντικός δουλεύει πολύ σκληρά, πιέζει και βάζει προσωπικό του στόχο να σταματήσει τον παίκτη του, ακόμα και όταν είναι κουρασμένος.  Δεν υπάρχει καλύτερη ικανοποίηση από το να κουράσεις, να εκνευρίσεις και εν τέλει να σταματήσεις έναν ταλαντούχο επιθετικό παίκτη.

2. Ετοιμότητα & Επιθετικότητα: Το να έχεις καθαρό μυαλό είναι το κλειδί για την άμυνα. Πρέπει να έχεις την πλήρη επίγνωση της παραμικρής λεπτομέρειας ώστε να έχεις την δυνατότητα να αντιδράσεις γρήγορα. Επιπλέον, ένας παίκτης πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει άμεσα και να μπορεί να αλλάξει από επιτιθέμενος σε αμυνόμενος, έτσι ώστε να μπορεί να εξαλείψει εύκολους πόντους για τους αντιπάλους. Οι παίκτες μπορεί να θεωρούν πως η άμυνα είναι παθητική, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο πιο ενεργητικός και επιθετικός είναι ένας παίκτης, τόσο καλύτερη άμυνα θα παιχθεί. Η επιθετικότητα αναγκάζει την επίθεση να γίνεται παθητική.

3. Προσμονή & Προσαρμοστικότητα: Το να είναι προετοιμασμένη η άμυνα για κάποιο σύστημα ή για κάποια επιθετική ενέργεια είναι υπερπολύτιμο. Επιτρέπει στον αμυντικό να προσαρμόζεται νωρίτερα, πράγμα το οποίο προκαλεί εφιάλτες στην επίθεση… πάσες μπορούν να ανακοπούν, οι παγίδες μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα, ευκαιρίες για εύκολους πόντους μπορούν να αποτραπούν. Προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα να αλλάζεις. Αν ο επιτιθέμενος παίκτης προσαρμόσει το παιχνίδι του, τότε και ο αμυνόμενος πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Να είστε έτοιμοι να αλλάξετε σύμφωνα με ότι προκύψει.

4. Ταχύτητα & Εκρηκτικότητα: Η ταχύτητα επιτρέπει στον αμυντικό να φτάσει από την μία άκρη του γηπέδου στην άλλη γρηγορότερα από την επίθεση και επιτρέπει στον παίκτη να πάρει την σωστή αμυντική τοποθέτηση πιο γρήγορα. Επίσης η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα επιτρέπει σε έναν παίκτη να καλύψει γρήγορα κάποια πιθανά λάθη και να αποτρέψει αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα στα χέρια είναι εξίσου σημαντική, καθώς επιτρέπει στον παίκτη να παρεμβαίνει, να κάνει κλεψίματα και κοψίματα. Και επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι της άμυνας παίζεται μέσα από το τρίποντο ( περίπου στα 5 μέτρα από το καλάθι), η εκρηκτικότητα στα πόδια είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα που απαιτείται για να τρέξουμε το γήπεδο.

--- ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ --- 

Ο απόλυτος στόχος ή αντικειμενικός σκοπός της ομαδικής άμυνας, είναι να αποτρέψει την επιτιθέμενη ομάδα από το να σκοράρει. Παρόλα αυτά, ξέρετε πως το να αποτρέψετε παντελώς την αντίπαλη ομάδα από το να σκοράρει είναι αδύνατον. Είναι πιο πρακτικό να αναγκάσετε τους αντιπάλους σε δύσκολα σουτ και να προσπαθήσετε να βγάλετε την αντίπαλη ομάδα από το παιχνίδι που θέλει να παίξει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ως εξής: - Αναγκάζοντας τους παίκτες που έχουν χαμηλά ποσοστά να πάρουν τα περισσότερα σουτ, με το να αποτρέπουμε η μπάλα να φτάνει στα χέρια των καλών παικτών. - Με γρήγορες επιστροφές στην άμυνα, ώστε οι αντίπαλοι να μην έχουν ευκαιρίες για αιφνιδιασμούς και εύκολους πόντους. - Αναγκάζοντας τους παίκτες-κλειδιά της αντίπαλης ομάδας να κινούνται σε περιοχές του γηπέδου στις οποίες δεν αισθάνονται άνετα ή με το αναγκάσουμε τον παίκτη που σουτάρει να αλλάξει κάτι στον τρόπο που εκτελεί(τον συγχρονισμό του, την γωνία απελευθέρωσης, την καμπύλη), απλά βάζοντας το χέρι στο πρόσωπό του.

Βασικά υπάρχουν 6 στόχοι σε κάθε καλή άμυνα, είτε πρόκειται για man to man, ζώνη, συνδυαστική άμυνα ή οτιδήποτε άλλο:

1) Μείωση των σουτ με Υψηλά Ποσοστά Ευστοχίας(αυτός είναι ο νούμερο 1 στόχος) 2) Μείωση του αριθμού των σουτ που γίνονται μέσα από τα 5 μέτρα (αναγκάστε τους αντιπάλους σε μακρινά σουτ) 
3) Περιορίστε τις δεύτερες ευκαιρίες των αντιπάλων – Πάρτε τα αμυντικά ριμπάουντ (καλά μπλοκ-άουτ και καθαρίστε-αρπάξτε τα ριμπάουντ)
 4) Αναγκάστε τους αντιπάλους σε λάθη (με πίεση, με παγίδες, με πρόβλεψη του αντιπάλου) 
5) Πηγαίνετε στην μπάλα επιθετικά (να ελέγχετε το σώμα σας, μην είστε εκτός ελέγχου) 
6) Αποτρέψτε τις διεισδύσεις (αυτό εμπίπτει και στον στόχο 2) 

Οι παραπάνω στόχοι είναι ταξινομημένοι από τον πιο σημαντικό μέχρι τον λιγότερο σημαντικό. Όπως βλέπετε ο πιο σημαντικός στόχος μιας ομαδικής άμυνας είναι να αναγκάσει την αντίπαλη ομάδα να επιλέξει σουτ με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας.

Στις μέρες μας, που το επίπεδο του ταλέντου είναι διαρκώς αυξανόμενο και οι ομάδες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές επιθετικά, είναι σημαντικό να παίζονται εξίσου καλά και οι άμυνες man to man και οι άμυνες ζώνης.

Ακόμα και οι ομάδες που εστιάζουν περισσότερο σε άμυνες man to man, χρησιμοποιούν κάποιες αρχές της άμυνας ζώνης, με το έχουν τους παίκτες της αδύνατης πλευράς (μακριά από την μπάλα) να παίζουν πιο μέσα, ώστε σε περίπτωση κίνησης κάποιου επιτιθέμενου προς τα μέσα, να δώσουν βοήθεια και να αποτρέψουν την διείσδυση.

Από την άλλη, οι ομάδες που εστιάζουν περισσότερο σε άμυνες ζώνης, πρέπει να έχουν καλούς παίκτες στην ατομική άμυνα, μιας και οι παίκτες στις μέρες μας είναι πολύ ικανοί στο ένας εναντίον ενός.

Τομέας Αθλητισμού

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

"Άσκηση και σκελετική ανάπτυξη στα παιδιά"

Καλημέρα και καλή εβδομάδα. 


Τα παιδιά της Γ' γυμνασίου 

στο μάθημα της γυμναστικής παίζουν αυτήν την εβδομάδα 

ποδόσφαιρο. 


Από πρόσφατη μελέτη βρέθηκε πως το ποδόσφαιρο 3 

ώρες την εβδομάδα έχει οστεογενετική ικανότητα και 

αποτελεί μια αποτελεσματική λύση για την οστική ανάπτυξη

 σε αναπτυσσόμενα παιδιά.

Παρότι η οστική μάζα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από γενετικούς παράγοντες η άσκηση αποτελεί έναν τροποποιητικό παράγοντα που βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των οστών και συμβάλλει στην ανάπτυξη υψηλής κορυφαίας οστικής πυκνότητας.

Με τον όρο αυτό εννοούμε τη μέγιστη ποσότητα οστίτη ιστού που αποκτά ο σκελετός μας την περίοδο της ωρίμανσής του. Η κορυφαία οστική πυκνότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για το μελλοντικό κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων και για το λόγο αυτό ακόμη και μικρά οφέλη είναι απαραίτητα.
Η ανάπτυξη των οστών γίνεται με ασκήσεις φόρτισης (ασκήσεις που όταν τις κάνουμε το βάρος μας περνά μέσα από τα οστά) και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Οι στόχοι της παρέμβασης με προγράμματα άσκησης ωφέλιμα στα οστά διαφέρουν στις ηλικιακές ομάδες και είναι συγκεκριμένοι σε κάθε ομάδα. Για το λόγο αυτό, πριν σχεδιάσουμε προγράμματα άσκησης με στόχο τη σκελετική ανάπτυξη στα παιδιά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι από πλευράς φυσιολογίας τα παιδιά δεν αποτελούν μικρούς ενήλικες.
Υπάρχουν διαφορές και περιορισμοί στις αθλητικές δραστηριότητες και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η καθοδήγηση από ειδικούς γιατρούς. Κατά την παιδική ηλικία στόχος είναι να αυξήσουμε την ανάπτυξη και τη μέγιστη οστική πυκνότητα, ώστε οι νέοι να εισέλθουν στην ενηλικίωση με το καλύτερο δυνατό οστό.
Η άσκηση προσδίδει τα καλύτερα σε διάρκεια οφέλη στην οστική πυκνότητα αν ξεκινήσει πριν την εφηβεία.
Ο πιο απλός τρόπος για να ασκηθεί ένα μικρό παιδί είναι η βάδιση. Μπορεί να γίνει σε πάρκα, ζωολογικούς κήπους και άλλα μέρη που προκαλούν ενδιαφέρον στο παιδί. Καθώς μεγαλώνει, με την παρακίνηση των γονέων μπορεί να επιλέξει από δραστηριότητες, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το τένις, το καράτε, ο χορός, το τραμπολίνο ή την ενόργανη γυμναστική.
Τα άλματα και γενικά οι δραστηριότητες φόρτισης του σκελετού σε αυτές τις αθλητικές δραστηριότητες προκαλούν μία σημαντική αύξηση της οστικής πυκνότητας στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο σε παιδιά προ της εφηβείας, ενώ συγχρόνως δυναμώνει και το μυϊκό σύστημα.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται η επίδραση της προπόνησης με αντίσταση και τα πιθανά οφέλη στη μυϊκή ενδυνάμωση των παιδιών. Η διάρκεια της άσκησης στα παιδιά θα πρέπει να είναι 30-60 λεπτά και να γίνεται αρκετές φορές εβδομαδιαίως, ιδιαίτερα για παιδιά 5-12 ετών.

Δεδομένου πως έρευνες σε ενήλικες έχουν δείξει πως η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου μέσω της διατροφής ή φαρμακευτικών συμπληρωμάτων ενισχύει τα αποτελέσματα της άσκησης στη βελτίωση της οστικής μάζας, αναρωτιέται κανείς αν θα πρέπει να χορηγούνται φαρμακευτικά συμπληρώματα ασβεστίου στα παιδιά.
Πρόσφατη μελέτη απέδειξε πως η χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου σε παιδιά δεν τα βοηθά να χτίσουν δυνατότερα οστά. Τα υγιή παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό κ.τ.λ.) και να παίρνουν το ασβέστιο μέσω της τροφής και όχι μέσω συμπληρωμάτων (εξαιρούνται παιδιά με σοβαρές παθήσεις).
Το είδος της άσκησης εξαρτάται και από το ίδιο το παιδί. Η άσκηση πρέπει να είναι διασκεδαστική, να μην του προκαλεί αμηχανία, να μην έχει ανταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά να του προσφέρει και επιβράβευση. Το παράδοξο είναι πως, ενώ τα παιδιά αποτελούν την πιο δραστήρια κινητικά ομάδα, μόνο μια μικρή μειονότητά τους ασκείται συστηματικά.
Δυστυχώς δαπανούν πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Έχει αποδειχθεί ότι η φυσική δραστηριότητα μειώνεται κατά την εφηβεία, ιδιαίτερα στα κορίτσια. Στο σχολείο θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα άθλησης, υπό επιτήρηση, και να υπάρχει εκπαίδευση στους μαθητές για τα οφέλη της άσκησης γενικότερα.
Ασφαλείς γειτονιές, η ύπαρξη παιδότοπων, αθλητικών εγκαταστάσεων, τμημάτων παιδικής-εφηβικής ηλικίας στους αθλητικούς συλλόγους, αλλά και διαθέσιμος χρόνος από τους γονείς για τη μεταφορά των παιδιών είναι παράγοντες απαραίτητοι για την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό, ώστε να αποκομίσουν μακροχρόνια οφέλη για τα οστά

'' Το νερό δίνει ζωή "

Κοινά Νοσήματα και Συμπτώματα που οφείλονται στη Χρόνια Αφυδάτωση

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για τη ζωή και το πιο σημαντικό μετά το οξυγόνο. Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό. Έχει υπολογιστεί ότι το θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 65% νερό, ενώ σε κάποια όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η περιεκτικότητα σε νερό φτάνει στο 85%.
Παρότι θεωρούμε δεδομένο ότι ο άνθρωπος χρειάζεται νερό για να ζήσει, οι λόγοι για τους οποίους το νερό είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας σπάνια περιγράφονται. Το αποτέλεσμα είναι να παραμελείται ως παράγοντας για την διατήρηση της καλής υγείας.
Όπως αναφέρει σχετικά ο Δρ. Δημήτρης Τσουκαλάς, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής «για την πλειοψηφία του κόσμου η αφυδάτωση είναι κάτι που συμβαίνει σε όσους ταξιδεύουν στην έρημο, όταν αυτοί ξεμείνουν από νερό. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουμε ότι πίνουμε αρκετά υγρά καθημερινά. Πράγματι, πίνουμε καφέδες, τσάι, αναψυκτικά ή άλλα ροφήματα. Αυτά τα υγρά όμως αρκετές φορές αυξάνουν τις απώλειες γιατί προκαλούν διούρηση και εφίδρωση, ενώ η χρήση αλκοόλ και καπνού ενισχύει επιπλέον τις απώλειες».
Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και σε μια χώρα σαν την δική μας, που είτε εκτιθέμεθα σε υψηλές θερμοκρασίες είτε διαβιώνουμε σε χώρους με κλιματιστικά, η αφυδάτωση μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα και χωρίς να το καταλάβουμε.
Σύμφωνα με μελέτες 2 στα 3 άτομα είναι μερικώς αφυδατωμένα. Η αφυδάτωση, ακόμη και στο μικρό βαθμό του 2% του βάρους σώματος, έχει ως αποτέλεσμα την διαταραχή φυσιολογικών λειτουργιών και τη μείωση της απόδοσης του οργανισμού.
Επηρεάζονται λειτουργίες που έχουν να κάνουν με το μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας μέχρι τη διάθεση και την πνευματική διαύγεια.
Κόπωση, έλλειψη ενέργειας
Η πιο συχνή όμως αιτία χρόνιας κόπωσης είναι η αφυδάτωση. Πρόκειται για το πιο σημαντικό λόγο πτώσης του μεταβολισμού μας. Της ικανότητας δηλαδή του οργανισμού μας να παράγει ενέργεια και να κάνει καύσεις. Η αφυδάτωση των ιστών προκαλεί την μείωση της δραστηριότητας των ενζύμων (τα ένζυμα αυξάνουν τη ταχύτητα με την οποία γίνονται οι χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα) και των μηχανισμών παραγωγής ενέργειας που μπορεί να φτάσει και το 40% μέσα σε μια ώρα. Η επίδραση στην ψυχική μας κατάσταση εμφανίζεται με σημαντική έλλειψη ενδιαφέροντος στις καθημερινές δραστηριότητες.
Δυσκοιλιότητα
Το σώμα προσπαθεί να κατανέμει  το νερό που έχει στη διάθεση του κατά προτεραιότητες. Στην χρόνια αφυδάτωση, το έντερο απορροφά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά, με αποτέλεσμα τα κόπρανα να είναι σκληρά και συμπυκνωμένα. Αυτό δυσχεραίνει την εύκολη αποβολή τους και μια φυσική διαδικασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας.
Παραπάνω κιλά και Παχυσαρκία
Η αφυδάτωση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην πρόκληση παχυσαρκίας. Όσοι είναι υπέρβαροι, τρώνε παραπάνω από όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει και να αποβάλει το σώμα τους. Γιατί όμως έχουμε την τάση να τρώμε παραπάνω από όσο έχουμε ανάγκη; Υπάρχουν πολύ λόγοι, ένας όμως από αυτούς – η δίψα – σπάνια αναφέρεται. Υπάρχουν δύο τρόποι για να ικανοποιήσουμε το αίσθημα της δίψας:
-    μπορούμε να πιούμε πολλά υγρά ή
-    να καταναλώσουμε τροφές πλούσιες σε νερό
Αν επιλέξουμε τη δεύτερη λύση, το σώμα λαμβάνει τα υγρά που χρειάζεται, λαμβάνει όμως και θερμίδες που δεν έχει ανάγκη και συνεισφέρουν στην αύξηση του βάρους. Πολύ πιο συχνά από όσο νομίζουμε, όταν διψάμε τρώμε αντί να πιούμε νερό.
Χοληστερίνη
Η χοληστερίνη είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά για το σώμα μας. Όταν όμως κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας τότε μπορεί να είναι δείκτης (όχι η αιτία) αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου. Το ένα τρίτο της χοληστερίνης το προσλαμβάνουμε από το τη τροφή μας και τα υπόλοιπα δύο τρίτα παράγονται μέσα στο σώμα. Η υπερχοληστερολαιμία μπορεί να οφείλεται είτε σε εξωτερικά αίτια (η τροφή μας) είτε σε εσωτερικά (υπερπαραγωγή). Μια από τις λειτουργίες που επιτελεί η χοληστερίνη είναι να παίρνει μέρος στην κατασκευή των κυτταρικών μεμβρανών. Η αφυδάτωση προκαλεί την αποστράγγιση υγρών από το εσωτερικό των κυττάρων.  Το σώμα προσπαθεί να σταματήσει αυτή την απώλεια αυξάνοντας τη παραγωγή χοληστερίνης. Η αυξημένη χοληστερίνη σε αυτή τη περίπτωση δείχνει ότι τα κύτταρα μας λειτουργούν σε μη ιδανικές συνθήκες. Η ενυδάτωση, σ’ αυτή την περίπτωση, δύναται να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα μας χωρίς αλλαγή στη διατροφή μας.
Καρκίνος
Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την επίπτωση του καρκίνου μέσα από πολλαπλούς μηχανισμούς. Η αφυδάτωση αυξάνει την οξείδωση (την ταχύτητα που τα κύτταρα συσσωρεύουν βλάβες), την οξέωση (αυξημένα οξέα στον οργανισμό), μειώνει τα επίπεδα διαθέσιμου οξυγόνου, μειώνει την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού τόσο από χημικές τοξίνες όσο και από την ακτινοβολία, επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία του εντέρου και την εντερική χλωρίδα και είναι αιτία πρόκλησης βλάβης στο DNA.
Πέντε μόνο ποτήρια νερό την ημέρα μειώνουν την επίπτωση του καρκίνου του παχέως εντέρου κατά 45% και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50%.
Πρόωρο Γήρας 
Η διαδικασία της γήρανσης εμπλέκει την σταδιακή μείωση των εξωκυττάριων και ενδοκυττάριων υγρών στο σώμα μας. Τα υγρά που βρίσκονται μέσα και έξω από τα κύτταρα μας. Το σώμα ενός νεογέννητου παιδιού αποτελείται κατά 85% από νερό, αυτό το ποσοστό σταδιακά μειώνεται κάτω του 70% σε έναν ενήλικα και συνεχίζει να μειώνεται περαιτέρω καθώς μεγαλώνουμε. Αυτή η απώλεια νερού συμβάλει στην μείωση του όγκου των ιστών και είναι χαρακτηριστική του γήρατος. Η απώλεια νερού, σε επίπεδο ιστών, ενισχύεται και επιταχύνεται σε συνθήκες αφυδάτωσης. Η χρόνια αφυδάτωση μας κάνει να γέρναμε πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.
Λοιπά συμπτώματα
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να οφείλονται σε χρόνια αφυδάτωση είναι:
•    Ουρολοιμώξεις: στοιχεία δείχνουν ότι όσοι είναι αφυδατωμένοι έχουν πιο συμπυκνωμένα ούρα με αποτέλεσμα τοξίνες που περιέχονται σε αυτά να προκαλούν βλάβη στο επιθήλιο των οργάνων του ουροποιητικού και να αυξάνεται η πιθανότητα να αναπτυχθούν μικρόβια.
•    Υγεία των δοντιών: η αφυδάτωση μειώνει την παραγωγή σάλιου και την προστασία που αυτό παρέχει στα δόντια. Θα πρέπει να το προσέχουν ιδιαίτερα όσοι αθλούνται και ιδρώνουν έντονα.
•    Καρδιαγγειακά νοσήματα: μελέτες δείχνουν ότι η αφυδάτωση αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικά επεισόδια, λόγω αυξημένης γλοιότητας του αίματος.
•    Δυσπεπτικά ενοχλήματα: οι εκκρίσεις των πεπτικών χυμών του στομάχου και του εντέρου είναι μειωμένες.
•    Υπόταση ή Υπέρταση: ο όγκος του αίματος δεν είναι επαρκής για να γεμίσει τις αρτηρίες και τις φλέβες στο σώμα μας. Αυτό δυσκολεύει το σώμα ώστε να ρυθμίζει τη σωστή πίεση. Το αποτέλεσμα είναι είτε να έχουμε αυξημένη είτε χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Γιατί είμαστε Αφυδατωμένοι
Η χρόνια αφυδάτωση επηρεάζει τον καθένα που είτε δεν προσλαμβάνει αρκετά υγρά, είτε το σώμα του δεν μπορεί να τα συγκρατήσει. Το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού βρίσκεται ενδοκυττάρια, δηλαδή μέσα στα κύτταρα. Για να συγκρατήσει αυτό το νερό μέσα στα κύτταρα το σώμα μας, θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις:
1.    Να υπάρχουν επαρκή μεταλλικά στοιχεία και άλατα.
2.    Να μπορεί το κύτταρο να παράγει αρκετή ενέργεια ώστε να τροφοδοτεί τις κυτταρικές αντλίες που ρυθμίζουν την ενδοκυττάρια ποσότητα νερού
3.    Να υπάρχει επάρκεια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες ώστε να είναι το σώμα μας σε θέση να δομήσει τους μηχανισμούς που διατηρούν την επαρκή ενυδάτωση
4.    Θα πρέπει να έχει στη διάθεση του όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, ένζυμα, λιπαρά οξέα) που είναι αναγκαία για την διατήρηση της βιοχημικής ισορροπίας (ομοιοστασία) των κυττάρων.
Το να πίνει κανείς νερό ενώ δεν πληρούνται τα παραπάνω θα μπορούσε να επιδεινώσει την αφυδάτωση αντί να την βελτιώσει.
Η αυξημένη διούρηση αυξάνει τις απώλειες σε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία και μικροθρεπτικά συστατικά και δυσκολεύει την συγκράτηση υγρών.
Η χρήση φυσικού μη ραφιναρισμένου θαλασσινού αλατιού, που περιέχει πάνω από 80 μεταλλικά και άλλα θρεπτικά συστατικά βοηθάει σημαντικά.
Επίσης οι χυμοί λαχανικών είναι μια πηγή με υψηλή θρεπτική αξία και άμεσα απορροφήσιμα συστατικά.
Η κατανάλωση άφθονου, καθαρού και καλής ποιότητας νερού μαζί με την κάλυψη των αναγκών του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι ακρογωνιαίος λίθος για την επίτευξη καλής υγείας.
Η υγιεινή διατροφή συνδέεται με τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού, και παίζει ουσιαστικό ρόλο στην πρόληψη κι αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος, με πολλές σύγχρονες έρευνες, να το αποδεικνύουν.  Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται η εκστρατεία «τροφός» από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, με την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.  Η εκστρατεία «τροφός» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές δράσεις, οι οποίες προσεγγίζουν το κοινό στους χώρους των ογκολογικών κλινικών, σε φαρμακεία, μέσα από τη διοργάνωση ημερίδων κι εκδηλώσεων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ. 

Πηγή: Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita“ degli Studi di Napoli, FedericoII, Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

AΓΩΝΕΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ 2015 ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

                                                                ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Το σχολείο μας έχει δεχθεί πρόσκληση για να συμμετέχει στο Πειραικό σχολικό τουρνουά    
πετοσφαίρισης που θα γίνει μετά την 25η Μαρτίου 2015.




            Όσα κορίτσια επιθυμούν να συμμετέχουν, πρέπει:

1. Να συμμετέχουν στις προπονήσεις που θα γίνονται στο σχολείο τις ημέρες:
                   ΔΕΥΤΕΡΑ & ΤΕΤΑΡΤΗ 14:20 - 15:30

2. Τη  δήλωση συμμετοχής  που θα παραλάβουν από το γραφείο  
     αθλητισμού να την επιστρέψουν υπογεγραμμένη από τους γονείς τους.

3. Να προσκομίσουν μία φωτογραφία για την μαθητική-αθλητική ταυτότητα..

4. Να συγκεντρώσουν τα χρήματα (15 Ευρώ) για την απόκτηση εμφάνισης.          

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ Α.Σ.Ι.Σ. 2015

TO ΣΧΟΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΘΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 09:00 ΤΟ ΠΡΩΙ.

Την αποστολή θα συνοδεύει ο καθηγητής Φ.Α. κος Τσουμπρής Ιωάννης.
2η Α γ ω ν ι σ τ ι κ ή Κυριακη 8 Φεβρουαρίου 2015
(στην Ιόνιο Σχολή στο Μαρούσι)

09:00 ΑΡΣΑΚΕΙΑ–ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 

10:00 ΕΚΠ. ΓΕΙΤΟΝΑ–Ε.Ο.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 

11:15 ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΙΤΗ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ 

12:15 ΑΡΣΑΚΕΙΑ – Ε.Ο.ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ 

13:15 ΕΚΠ. ΓΕΙΤΟΝΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Μαθητών - Μαθητριών Λυκείου

Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων (Α.Σ.Ι.Σ)

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Κάθε σχολείο μπορεί να λάβει μέρος με μια ομάδα τεσσάρων (4) αθλητών
και τεσσάρων (4) αθλητριών ξεχωριστά.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 8 Μαρτίου 2015 στα γήπεδα
του Atlantis Tennis Club (Αγίου Αθανασίου 60, Παλλήνη)
Ώρα προσέλευσης: 08:15 πμ. (Όχι για όλους τους αθλητές, θα
αναρτηθεί πρόγραμμα των πρώτων αγώνων)
Ώρα έναρξης: 08:30 πμ.

Οι κανονισμοί των αγώνων θα σας αναρτηθούν την Τρίτη 3 Μαρτίου 2015
και ανάλογα με τον αριθμό συμμετεχόντων θα καθοριστεί το ταμπλό και η
διάρκεια των αγώνων.
Δήλωση συμμετοχής, μέχρι την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

            Αγαπητοί γονείς και παιδιά,

    Το ΑΘΛΟπολις σας ενημερώνει ότι εντάσσει στο εβδομαδιαίο απογευματινό πρόγραμμα του σχολικού αθλητισμού το άθλημα της Ξιφασκίας για τα παιδιά του νηπιαγωγείου μας, για την περίοδο Φεβρουάριος – Μάιος 2015.



            

        Η διδασκαλία του μαθήματος θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 13:30 – 14:20 στο χώρο του                  θεάτρου του σχολείου μας, από τον  καθηγητή κ. Γεωργά Γιώργο, πιστοποιημένο προπονητή και           διαιτητή ξιφασκίας, με κόστος συμμετοχής 90 ευρώ.
       Επίσης, κάθε παιδί με την εγγραφή του θα πρέπει να καταβάλει το επιπλέον κόστος των 60 ευρώ, για      την απόκτηση πλαστικού ξίφους και προστατευτικής κάσκας.
   

       Το πρώτο μάθημα της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου 2015, μπορούν να το παρακολουθήσουν όλα τα       παιδιά και για γνωριμία με το άθλημα.

ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ / ΜΑΘΗTΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ Α.Σ.Ι.Σ


Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2015

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥΡΝΟΥΑ

Για τεχνικούς λόγους, τα γήπεδα έχουν διαστάσεις 12 x 4,5 μέτρα και το φιλέ τοποθετείται στα 2,10 μέτρα.
Κάθε αγώνας θα παίζεται σε δύο (2) σετ στους 21 πόντους. Υπάρχει και η περίπτωση της ισοπαλίας (1-1).
Κάθε ομάδα θα αποτελείται από έξι (6) παίκτες / παίκτριες (3 βασικούς και 3 αναπληρωματικούς).
Οι αλλαγές των παικτών / παικτριών μπορούν να είναι απεριόριστες.
Αν η ομάδα δεν είναι πλήρης (δηλ. λιγότερο από 3 παίκτες) χάνει το παιχνίδι, αλλά διατηρεί τα σετ και τους πόντους που έχει κερδίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Η κάθε ομάδα σχολείου είναι υποχρεωμένη να παρουσιάζει ομοιόμορφη εμφάνιση με αριθμούς.
Κάθε ομάδα θα έχει ένα time-out σε κάθε set.
Θα απονέμονται διπλώματα σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στους αγώνες.


Αθλητικές Συναντήσεις Ιδιωτικών Σχολείων (Α.Σ.Ι.Σ) Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Μαθητών - Μαθητριών Γυμνασίου Σάββατο 7, Κυριακή 8 Μαρτίου 2015


Κάθε σχολείο μπορεί να λάβει μέρος με μια ομάδα 
τεσσάρων (4) αθλητών και τεσσάρων (4) αθλητριών 
ξεχωριστά.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 7 Μαρτίου 
και οι ημιτελικοί - τελικοί την Κυριακή 8 Μαρτίου στα γήπεδα 
του Atlantis Tennis Club (Αγίου Αθανασίου 60, Παλλήνη)

Ώρα προσέλευσης Σαββάτου: 8:15πμ. (ΟΧΙ για όλους τους 
αθλητές, θα αναρτήσουμε σύντομα το πρόγραμμα των 
πρώτων αγώνων)

Ώρα έναρξης πρώτων αγώνων : 8:30πμ.