Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

"Η άμυνα στο μπάσκετ"

Έχετε ακούσει το παλιό ρητό που λέει: 

«Η Επίθεση κερδίζει παιχνίδια… η Άμυνα κερδίζει Πρωταθλήματα»;

 Η αλήθεια είναι πως αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα μπάσκετ στην ιστορία, είτε σε ερασιτεχνικό, είτε σε επαγγελματικό, είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων, θα δείτε ότι όλες αυτές οι ομάδες είχαν έναν κοινό παρονομαστή: Δυνατή Άμυνα!

Ακόμα και οι καλύτερες επιθετικά ομάδες μπορεί να έχουν κακές βραδιές, αλλά είναι πολύ σπάνιο να δείτε σπουδαίες αμυντικές ομάδες να έχουν κακές βραδιές.

 Σε γενικές γραμμές η άμυνα μπορεί να παιχθεί σε ένα σταθερά υψηλό επίπεδο, ενώ η επίθεση «έρχεται» και «φεύγει» σε επιλεγμένες βραδιές.

 Η Άμυνα στο μπάσκετ μπορεί να χωριστεί σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Την Ατομική Άμυνα και την Ομαδική Άμυνα.

--- ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ---

 Όλα αρχίζουν με την ατομική άμυνα. Το πρώτο βήμα για κάθε παίκτη είναι να νοιώθει τις παρακάτω αμυντικές αξίες:

1. Επιθυμία & Περηφάνια: Οι ικανότητες και η βασική τεχνική δεν έχουν καμία απολύτως αξία, αν ο παίκτης δεν έχει τεράστια αποθέματα επιθυμίας να παίξει άμυνα τον επιτιθέμενο παίκτη και τεράστια αποθέματα περηφάνιας για να τα καταφέρει. Ένας καλός αμυντικός δουλεύει πολύ σκληρά, πιέζει και βάζει προσωπικό του στόχο να σταματήσει τον παίκτη του, ακόμα και όταν είναι κουρασμένος.  Δεν υπάρχει καλύτερη ικανοποίηση από το να κουράσεις, να εκνευρίσεις και εν τέλει να σταματήσεις έναν ταλαντούχο επιθετικό παίκτη.

2. Ετοιμότητα & Επιθετικότητα: Το να έχεις καθαρό μυαλό είναι το κλειδί για την άμυνα. Πρέπει να έχεις την πλήρη επίγνωση της παραμικρής λεπτομέρειας ώστε να έχεις την δυνατότητα να αντιδράσεις γρήγορα. Επιπλέον, ένας παίκτης πρέπει να είναι σε θέση να αντιδράσει άμεσα και να μπορεί να αλλάξει από επιτιθέμενος σε αμυνόμενος, έτσι ώστε να μπορεί να εξαλείψει εύκολους πόντους για τους αντιπάλους. Οι παίκτες μπορεί να θεωρούν πως η άμυνα είναι παθητική, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όσο πιο ενεργητικός και επιθετικός είναι ένας παίκτης, τόσο καλύτερη άμυνα θα παιχθεί. Η επιθετικότητα αναγκάζει την επίθεση να γίνεται παθητική.

3. Προσμονή & Προσαρμοστικότητα: Το να είναι προετοιμασμένη η άμυνα για κάποιο σύστημα ή για κάποια επιθετική ενέργεια είναι υπερπολύτιμο. Επιτρέπει στον αμυντικό να προσαρμόζεται νωρίτερα, πράγμα το οποίο προκαλεί εφιάλτες στην επίθεση… πάσες μπορούν να ανακοπούν, οι παγίδες μπορούν να γίνουν πιο γρήγορα, ευκαιρίες για εύκολους πόντους μπορούν να αποτραπούν. Προσαρμοστικότητα είναι η ικανότητα να αλλάζεις. Αν ο επιτιθέμενος παίκτης προσαρμόσει το παιχνίδι του, τότε και ο αμυνόμενος πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα. Να είστε έτοιμοι να αλλάξετε σύμφωνα με ότι προκύψει.

4. Ταχύτητα & Εκρηκτικότητα: Η ταχύτητα επιτρέπει στον αμυντικό να φτάσει από την μία άκρη του γηπέδου στην άλλη γρηγορότερα από την επίθεση και επιτρέπει στον παίκτη να πάρει την σωστή αμυντική τοποθέτηση πιο γρήγορα. Επίσης η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα επιτρέπει σε έναν παίκτη να καλύψει γρήγορα κάποια πιθανά λάθη και να αποτρέψει αιφνιδιασμούς και εύκολα καλάθια. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητα στα χέρια είναι εξίσου σημαντική, καθώς επιτρέπει στον παίκτη να παρεμβαίνει, να κάνει κλεψίματα και κοψίματα. Και επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι της άμυνας παίζεται μέσα από το τρίποντο ( περίπου στα 5 μέτρα από το καλάθι), η εκρηκτικότητα στα πόδια είναι πιο σημαντική από την ταχύτητα που απαιτείται για να τρέξουμε το γήπεδο.

--- ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ --- 

Ο απόλυτος στόχος ή αντικειμενικός σκοπός της ομαδικής άμυνας, είναι να αποτρέψει την επιτιθέμενη ομάδα από το να σκοράρει. Παρόλα αυτά, ξέρετε πως το να αποτρέψετε παντελώς την αντίπαλη ομάδα από το να σκοράρει είναι αδύνατον. Είναι πιο πρακτικό να αναγκάσετε τους αντιπάλους σε δύσκολα σουτ και να προσπαθήσετε να βγάλετε την αντίπαλη ομάδα από το παιχνίδι που θέλει να παίξει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ως εξής: - Αναγκάζοντας τους παίκτες που έχουν χαμηλά ποσοστά να πάρουν τα περισσότερα σουτ, με το να αποτρέπουμε η μπάλα να φτάνει στα χέρια των καλών παικτών. - Με γρήγορες επιστροφές στην άμυνα, ώστε οι αντίπαλοι να μην έχουν ευκαιρίες για αιφνιδιασμούς και εύκολους πόντους. - Αναγκάζοντας τους παίκτες-κλειδιά της αντίπαλης ομάδας να κινούνται σε περιοχές του γηπέδου στις οποίες δεν αισθάνονται άνετα ή με το αναγκάσουμε τον παίκτη που σουτάρει να αλλάξει κάτι στον τρόπο που εκτελεί(τον συγχρονισμό του, την γωνία απελευθέρωσης, την καμπύλη), απλά βάζοντας το χέρι στο πρόσωπό του.

Βασικά υπάρχουν 6 στόχοι σε κάθε καλή άμυνα, είτε πρόκειται για man to man, ζώνη, συνδυαστική άμυνα ή οτιδήποτε άλλο:

1) Μείωση των σουτ με Υψηλά Ποσοστά Ευστοχίας(αυτός είναι ο νούμερο 1 στόχος) 2) Μείωση του αριθμού των σουτ που γίνονται μέσα από τα 5 μέτρα (αναγκάστε τους αντιπάλους σε μακρινά σουτ) 
3) Περιορίστε τις δεύτερες ευκαιρίες των αντιπάλων – Πάρτε τα αμυντικά ριμπάουντ (καλά μπλοκ-άουτ και καθαρίστε-αρπάξτε τα ριμπάουντ)
 4) Αναγκάστε τους αντιπάλους σε λάθη (με πίεση, με παγίδες, με πρόβλεψη του αντιπάλου) 
5) Πηγαίνετε στην μπάλα επιθετικά (να ελέγχετε το σώμα σας, μην είστε εκτός ελέγχου) 
6) Αποτρέψτε τις διεισδύσεις (αυτό εμπίπτει και στον στόχο 2) 

Οι παραπάνω στόχοι είναι ταξινομημένοι από τον πιο σημαντικό μέχρι τον λιγότερο σημαντικό. Όπως βλέπετε ο πιο σημαντικός στόχος μιας ομαδικής άμυνας είναι να αναγκάσει την αντίπαλη ομάδα να επιλέξει σουτ με χαμηλά ποσοστά ευστοχίας.

Στις μέρες μας, που το επίπεδο του ταλέντου είναι διαρκώς αυξανόμενο και οι ομάδες γίνονται όλο και πιο αποτελεσματικές επιθετικά, είναι σημαντικό να παίζονται εξίσου καλά και οι άμυνες man to man και οι άμυνες ζώνης.

Ακόμα και οι ομάδες που εστιάζουν περισσότερο σε άμυνες man to man, χρησιμοποιούν κάποιες αρχές της άμυνας ζώνης, με το έχουν τους παίκτες της αδύνατης πλευράς (μακριά από την μπάλα) να παίζουν πιο μέσα, ώστε σε περίπτωση κίνησης κάποιου επιτιθέμενου προς τα μέσα, να δώσουν βοήθεια και να αποτρέψουν την διείσδυση.

Από την άλλη, οι ομάδες που εστιάζουν περισσότερο σε άμυνες ζώνης, πρέπει να έχουν καλούς παίκτες στην ατομική άμυνα, μιας και οι παίκτες στις μέρες μας είναι πολύ ικανοί στο ένας εναντίον ενός.

Τομέας Αθλητισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου